Kevin Overtoom

05-03-2020

De 5 sollicitatietips van Betaselect

De 5 sollicitatietips van Betaselect

Het sollicitatiegesprek is een cruciaal moment om die mooie baan te bemachtigen. Er hangt veel van af. Spannend dus! Onnodig gaat het soms mis.

We zijn in de afgelopen jaren bij honderden sollicitatiegesprekken betrokken geweest. Onnodig hadden niet alle gesprekken de gewenste uitkomst. Maar geen zorgen, er is hoop: een goede voorbereiding maakt een wereld van verschil!

Graag delen we daarom de volgende tips voor jouw sollicitatie:

  • Eerste indruk
  • Positief kritische mindset
  • Stel vragen
  • Verplaats je in de ander
  • Ken jezelf

Eerste indruk

Wist je dat non-verbale communicatie het grootse deel uitmaakt van je totale boodschap?

Jouw gesprekspartner bepaalt al in de eerste seconden een beeld van je. Die eerste indruk is bepalend voor het verdere verloop.

Vergeet daarom bij binnenkomst niet om een goede handdruk te geven. Maak veelvuldig oogcontact met je gesprekspartner(s). Zorg ook dat je passend gekleed bent voor het bedrijf en het soort functie waarvoor je op gesprek gaat. Voor een sollicitatie binnen de techniek volstaat vaak een nette (spijker-)broek met een neutraal overhemd.

Positief kritische mindset

Je hebt een grotere kans op de baan als je met een positieve mindset aan tafel zit. Dit betekent overigens niet dat je niet kritisch mag zijn. Bespreek vooral dingen die je hebt geleerd uit eerdere situaties, en niet alleen de fouten van je vorige werkgever of collega’s.

Stel vragen

Een sollicitatiegesprek van tegenwoordig is wederzijds. Het ‘politieverhoor’ van vroeger is definitief verleden tijd. Durf daarom vragen te stellen! Door vragen te stellen toon je interesse in de functie, het bedrijf en je gesprekspartner.

Vragen stellen heeft nog een groot voordeel: jij bent degene die heel veel informatie krijgt. Jij moet namelijk ook bepalen of de baan bij jou past.

Bedenk van tevoren een aantal open vragen. Schrijf deze op en neem ze mee naar het gesprek. Dan weet je zeker dat je ze niet vergeet te stellen.

Open vragen nodigen uit om een uitgebreid antwoord te krijgen.

Een open vraag begint altijd met: Wie, Wat, Waar, Wanneer of Hoe.

Verplaats je in de ander

Waar zou jouw gesprekspartner in geïnteresseerd zijn?

Het is verleidelijk om veel te praten over je vak en je ervaringen. Zeker als je gespannen bent bestaat de kans dat je blijft praten. Probeer daarom van tevoren in te schatten welke ervaring interessant is voor je gesprekspartner. Blijf concreet en ga pas echt de diepte in als er verdiepingsvragen worden gesteld.

Ken jezelf

De klassieke sollicitatievragen: Wat wil je nog leren? Waar sta je over 5 jaar? Kun je een aantal plus en minpunten van jezelf noemen?

Best lastig om daar direct een goed antwoord op te hebben. Voorbereiding is ook hier het halve werk. Denk er daarom vooraf al goed over na. En bespreek het ook eens met je partner. Of iemand anders die jou goed kent.

Een groot voetbal filosoof zei ooit: ieder voordeel heb zn nadeel.

Je grootste sterkte kan soms ook een valkuil zijn. Stel: jij bent erg nauwkeurig. Dan is een potentiele valkuil dat je werktempo zakt. Of dat je beslissingen langer uitstelt omdat je nog niet alle informatie hebt.

Google maar eens op kernkwadranten mocht je hier meer over willen lezen.

Neem gerust contact met ons op mocht je hulp of aanvullende informatie willen. We helpen je graag.

Heel veel succes met jouw volgende sollicitatie!

Klaar om aan de slag te gaan? Vind vandaag nog je nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures