Kevin Overtoom

14-11-2022

Je baan opzeggen. Hoe doe je dat? (Met gratis ontslagbrief template)

Je baan opzeggen. Hoe doe je dat? (Met gratis ontslagbrief template)

Als je een nieuwe baan hebt gevonden dan ontkom je er niet aan; je moet je huidige baan gaan opzeggen. Dat kan voelen als een enorme verlossing of juist als een moeilijk en zwaar moment. Hoe pak je dat opzeggen nou het beste aan? We schreven er dit artikel (incl gratis ontslagbrief template) over om je daarbij te helpen!

First things first

Je kent vast het gezegde ‘Gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt’. Dat geldt ook voor het opzeggen van je baan. Het is in bijna alle situaties verstandig dat je eerst je handtekening onder het nieuwe contract zet en pas daarna je oude contract opzegt.

De opzegtermijn. Wat is het verschil tussen maand en kalendermaand?

In arbeidsovereenkomsten wordt meestal gesproken over een opzegtermijn van een kalendermaand. In dit geval gaat de opzegtermijn pas in op de 1e van de maand die volgt na je opzegging. Wordt er gesproken over een opzegtermijn van een maand dan stopt het contract exact één maand na de opzegging.

Wachten tot het laatste moment bij kalendermaand?

Staat je handtekening onder het nieuwe contract? Zeg dan bij voorkeur zo snel mogelijk op bij je huidige werkgever. Wel zo netjes. Dit geeft je werkgever namelijk de kans om direct te starten met het werven van iemand anders. Ook is er extra tijd voor een goede overdracht en eventuele inwerkperiode.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Als je verwacht dat jouw opzegging direct ten koste gaat van de werksfeer is het misschien verstandig om te wachten tot uiterlijk de laatste dag van de maand.

Mondeling of schriftelijk opzeggen?

Je baan opzeggen doe je bij voorkeur eerst mondeling. Ga hiervoor in gesprek met je leidinggevende of iemand van de Human Resource afdeling. Het is verstandig om niet om de boodschap heen te draaien. Begin direct met het feit dat je hebt besloten ontslag te nemen en leg ook kort uit waarom je deze beslissing hebt genomen.

Na je mondeling opzegging moet je altijd nog officieel per brief jouw ontslag indienen. Soms staat er in de arbeidsovereenkomst dat de opzegbrief schriftelijk én aangetekend verstuurd moet worden. In de praktijk merken we dat een ondertekende brief per email vaak ook volstaat.

Checklist ontslag nemen

  • Teken eerst het nieuwe contract voordat je het oude contract opzegt
  • Ga daarna bij voorkeur zo snel mogelijk in gesprek met je werkgever over je beslissing 
  • Draai niet om de boodschap heen
  • Verstuur direct na je mondelinge opzegging je ontslagbrief
  • Blijf in gesprek met je werkgever. Dit kan waardevolle input zijn om te leren/verbeteren
  • Maak afspraken over je laatste werkdag en welke taken je moet overdragen.
  • Last but not least bedankt je leidinggevende en bedrijf voor de baan en kansen die je hebt gekregen (Als je het echt meent tenminste…)

Wil je een voorbeeld zien van een opzegbrief?

Download dan hier ons voorbeeldbestand

Klaar om aan de slag te gaan? Vind vandaag nog je nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures