Je baan opzeggen. Hoe doe je dat? (Met gratis ontslagbrief template)

Marnix Haitsma

Als je een nieuwe baan hebt gevonden, dan moet je de oude opzeggen. Dat kan voelen als een enorme verlossing. Of juist als een moeilijk en zwaar moment. Hoe pak je dat het beste aan?

Je kent het oude gezegde ‘Gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt’ vast wel. Dat geldt ook voor het opzeggen van je baan. Het is in bijna alle situaties verstandig dat je eerst je handtekening onder je nieuwe contract zet. En pas daarna je oude contract opgezegd.

Staat je handtekening onder het nieuwe contract? Zeg dan zo snel mogelijk op bij je werkgever. Wel zo netjes. Dit geeft je werkgever de kans om iemand anders te werven. En is er zelfs tijd voor een goede overdracht of inwerkperiode.

Je baan opzeggen doe je bij voorkeur eerst mondeling. Ga hiervoor in gesprek met je leidinggevende of iemand van de Human Resource afdeling. Het is verstandig om niet om de boodschap heen te draaien. En leg ook kort uit waarom je tot deze beslissing bent gekomen.

Na je mondeling opzegging moet je nog officieel per brief jouw ontslag indienen. Soms staat in je arbeidsovereenkomst dat de opzegbrief schriftelijk én aangetekend moet worden verstuurd. In de praktijk merken we dat een ondertekende brief per email ook vaak volstaat.

Samengevat onze checklist voor een goed einde dienstverband gesprek:

  • Teken eerst je nieuwe contract voordat je de oude opzegt.
  • Ga daarna zo snel mogelijk in mondeling in gesprek met je werkgever
  • Draai niet om de boodschap heen
  • Verstuur direct na je mondelinge opzegging je ontslagbrief
  • Blijf in gesprek met je werkgever. Dit kan waardevolle input zijn om te leren/verbeteren
  • Maak afspraken over je laatste werkdag en welke taken je moet overdragen.
  • Last but not least bedankt je leidinggevende en bedrijf voor de baan en kansen die je hebt gekregen (Als je het echt meent tenminste…)

Wil je een voorbeeld zien van een opzegbrief?

Download dan hier ons voorbeeldbestand

Klaar om te beginnen? Vind vandaag jouw nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures