Marnix Haitsma

12-03-2020

Mindset

Mindset

Mindset. Ben jij je bewust van het effect van je eigen overtuigingen op jezelf en je omgeving?

Mindset is het Engelse woord voor overtuiging. Het staat voor hoe je (vaak onderbewust) denkt over eigen intelligentie en kwaliteiten. Deze week was er op de basisschool van mijn dochter een ouderavond over dit thema.

Aan de hand van de mindset theorie van prof Carol Dweck liet Inge Corstiaans van Plaform Mindset de ouders kennismaken met de enorme impact van (vaak onderbewuste) overtuigingen over onze eigen mogelijkheden. Zijn deze overtuigingen helpend of belemmerend in het leerproces?

De avond heeft me opnieuw bewust gemaakt van de manier waarop mijn eigen overtuigingen mijn eigen leerproces beïnvloeden. En zeker ook welke impact deze (vaak onderbewuste overtuigingen) hebben op mijn directe omgeving. Als echtgenoot. Als vader van mijn kinderen. Als collega op het werk.

‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’’

Waarschijnlijk ken je deze uitspraak wel die (onterecht?) is toegeschreven aan Pipi Langkous. Is deze nou helpend of belemmerend in het leerproces?

Ik heb altijd gedacht het eerste. Het gaf mij het gevoel van zelfverzekerdheid, lef en overtuiging.

Heb er onvoldoende bij stil gestaan dat die uitspraak ook een belemmerend effect kan hebben. Het legt namelijk verwachtingen hoog en werkt teleurstelling in de hand. Hoe goed bedoeld kun je ook de druk verhogen bij de ander door te zeggen: ‘’Je hebt het nog nooit gedaan, maar ik denk dat jij het wel kan’’

Met dit nieuwe inzicht pleit ik voor een wijziging van de Pipi Langkous quote:

‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan LEREN.’’

Klaar om aan de slag te gaan? Vind vandaag nog je nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures